[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/phpbb/session.php on line 590: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/phpbb/session.php on line 646: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/phpbb/session.php on line 1068: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3841)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/phpbb/session.php on line 1068: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3841)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/phpbb/session.php on line 1068: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3841)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 5225: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3841)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 5225: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3841)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 5225: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3841)
Freekomuna - Često Postavljana Pitanja

Često Postavljana Pitanja

Problemi prilikom prijave i registracije

Zašto ne mogu da se prijavim?
Postoji nekoliko razloga zbog kojih ovo može biti slučaj. Prvo, uverite se da koristite pravo korisničko ime i lozinku. Ako je to slučaj, kontaktirajte naš administracioni tim da biste se uverili da niste privremeno banovani. Takođe je moguće da je došlo do greške u radu našeg sistema koju treba otkloniti.
   Vrh
Zašto je neophodno da se registrujem?
Registracija vam pruža dodatne mogućnosti koje nisu omogućene neregistrovanim korisnicima, kao što su pretraga foruma, uređivanje svojeg profila, slanje i primanje privatnih poruka itd. Za registraciju vam je potrebno samo nekoliko minuta i mi vam iskreno savetujemo da je odradite.
   Vrh
Zašto me forum automatski izloguje?
Ukoliko ne označite Prijavi me automatski opciju prilikom prijave, forum će vas automatski izlogovati nakon nekog vremena. Ovime se sprečava zloupotreba vašeg naloga od strane trećih lica. Da biste ostali ulogovani obeležite pomenutu opciju prilikom vaše sledeće prijave, pri čemu imajte u vidu da ovo nije preporučljivo ukoliko forumu pristupate sa javnih računara - iz biblioteke, internet kafea, univerzitetske učionice i slično.
   Vrh
Kako da sprečim da ostali korisnici foruma vide kada sam prijavljen?
U podešavanjima vašeg profila pronaći ćete opciju Sakrij moj OnLine status, koja će, ukoliko je uključite, sakriti vaš OnLine status od svih korisnika osim od administratora, moderatora i vas samih. U tom slučaju bićete ubrojani u sakrivene korisnike.
   Vrh
Zaboravio sam svoju lozinku!
Bez panike! Vaša lozinka vam nažalost ne može biti poslata (pošto je ni mi ne znamo!), ali može biti resetovana. Da biste to učinili idite na login stranicu i kliknite na link Zaboravio sam lozinku, ispratite instrukcije do kraja i ubrzo će vam ponovo biti omogućeno da se ulogujete.
   Vrh
Registrovao sam se, ali ne mogu da se ulogujem!
Pre svega, proverite da li koristite dobro korisničko ime i lozinku. Ukoliko jesu, moguće je da vaš nalog još uvek nije aktiviran. Aktivacija se vrši klikom na link u e-mail obaveštenju koje ste dobili nakon registracije. Ukoliko niste dobili taj e-mail, ili mislite da je problem u nečemu drugom, molimo kontaktirajte naš administracioni tim i oni će vam pomoći.
   Vrh
Registrovao sam se odavno, ali više ne mogu da se ulogujem?
Najverovatniji razlozi za ovo su - ili ste uneli pogrešno korisničko ime ili lozinku, ili je vaš nalog obrisan od strane administracionog tima foruma. Ukoliko je ovo drugo slučaj, moguće je da niste ništa postovali? Uobičajeno je da administracija foruma povremeno pročisti forum od neaktivnih naloga. U tom slučaju možete ponoviti proces registracije i pokušati da učestvujete u nekim diskusijama.
   Vrh
Zašto ne mogu da se registrujem?
Moguće je da je vaša IP adresa banovana, ili pokušavate da odaberete zabranjeno korisničko ime. Moguće je i da je proces registracije privremeno onemogućen. Kontaktirajte naš tim za podršku za dalju pomoć.
   Vrh
Šta znači opcija “Obriši sve kolačiće boarda”?
Brisanje svih kolačića boarda briše sve kolačiće koje je kreirao phpBB3 forum, koji čuvaju vašu autentifikaciju i status prijavljenosti na forum, kao i podatke vezane za praćenje posećenih/neposećenih tema na forumu.
   Vrh

Korisnička podešavanja

Kako da izmenim moja podešavanja?
Sva vaša podešavanja, ukoliko ste registrovani, se čuvaju u bazi podataka. Da biste ih izmenili odaberite Korisnički Kontrolni Panel opciju u glavnom meniju. Stranica koja će vam se prikazati će vam omogućiti izmenu svih podešavanja vezanih za vaš rad na forumu.
   Vrh
Vreme prikazano na forumu nije tačno!
Vremena postova i trenutno vreme na forumu je prikazano kao vreme u određenoj vremenskoj zoni koju ste vi odabrali prilikom registracije. Ukoliko vam se čini da vreme nije dobro potrebno je da odete u korisnički kontrolni panel i izmenite podešavanje vezano za vremensku zonu u kojoj se nalazite.
   Vrh
Promenio sam vremensku zonu i vreme i dalje nije tačno!
Ukoliko ste sigurni da ste odabrali pravu vremensku zonu i vreme i dalje nije tačno najverovatnije je slučaj da se trenutno koristi letnji režim merenja vremena, korišćen u nekim zemljama kako bi se iskoristio sunčani deo dana. Forum nije dizajniran tako da može da prati lokalne izmene u letnjem režimu merenja vremena, stoga neke razlike u odnosu na lokalno vreme su moguće.
   Vrh
Moj jezik nije u listi!
Višejezičnost foruma se omogućava instalacijom jezičkih paketa. Ukoliko vaš jezik nije među ponuđenim opcijama, znači da taj jezički paket nije trenutno instaliran, ili da niko nije preveo forumski softver na vaš jezik. Kontaktirajte naš administracioni tim da vidimo kako možemo da vam pomognemo.
   Vrh
Kako podesiti da se prikaže slika ispod mog korisničkog imena?
Ispod vašeg korisničkog imena nalazi se vaš avatar, sličica najčešće jedinstvena za svakog korisnika. Da biste uključili prikazivanje vašeg avatara, potrebno je da odete u Korisnički Kontrolni Panel i tamo, kroz ponuđene opcije, uploadujete sličicu vašeg avatara, ili odaberete neki od avatara iz naše galerije.
   Vrh
Kako da izmenim svoj rank?
Ne možete samostalno menjati naziv svog ranka (rank se prikazuje ispod vašeg korisničkog imena). Rank služi kao slikoviti prikaz broja postova koji ste napisali i vremena tokom kojeg ste bili član zajednice.
   Vrh
Kada kliknem na e-mail ikonicu korisnika, forum mi traži da se ulogujem?
Žao nam je, ali samo registrovani korisnici mogu da šalju e-mail poruke putem foruma. Ova opcija postoji da bi se sprečila zloupotreba od strane anonimnih posetilaca.
   Vrh

Problemi prilikom postovanja

Kako da pokrenem novu temu na forumu?
Da biste pokrenuli novu temu na forumu kliknite na link "+ Pokrenite Novu Temu". Da biste to učinili morate prethodno da se registrujete.
   Vrh
Kako da izmenim ili uklonim post?
Možete izmeniti ili obrisati samo sopstvene postove (osim u slučaju da ste administrator ili moderator). Post možete izmeniti klikom na link izmeni iznad teksta tog posta. Ukoliko je neko već odgovorio na vaš post, biće postavljena zabeleška unutar vašeg posta o tome da je došlo do naknadne izmene. Ovo se neće desiti ukoliko je administrator ili moderator izmenio vaš post (pri čemu oni treba da napišu i kratko obrazloženje zašto su to učinili). Takođe, regularni korisnici ne mogu da obrišu sopstveni post ukoliko je neko drugi već napisao sledeći odgovor na zadatoj temi.
   Vrh
Kako da dodam potpis u moje postove?
Da biste dodali potpis u svoje postove potrebno je da ga kreirate korišženjem opcija u Korisničkom Kontrolnom Panelu. Tako kreiran potpis biće automatski dodat svakom vašem postu. Dodavanje potpisa možete odraditi takođe i kroz selektovanje opcije prilikom pisanja samog posta.
   Vrh
Kako da kreiram anketu?
Kreiranje ankete je jednostavno, kada postavljate novu temu videćete među ponuđenim opcijama opciju Postavljanje glasanja putem koje možete da oblikujete svoju anketu i postavite moguće odgovore (morate postaviti bar dva ponuđena odgovora). Takođe, možete odrediti vremensko ograničenje trajanja ankete, pri čemu se sa 0 označava anketa bez vremenskog ograničenja.
   Vrh
Kako da izmenim ili obrišem anketu?
Kao i sa svim postovima, anketu može izmeniti samo korisnik koji ju je inicijalno postavio (kao i administrator/moderator foruma). Da biste izmenili anketu potrebno je da izmenite prvi post vaše teme. Ukoliko još uvek nema glasova na vašoj anketi, anketu možete i izbrisati iz teme, u suprotnom to mogu učiniti samo administratori/moderatori foruma.
   Vrh
Zašto ne mogu da pristupim podforumu?
Neki podforumi su dostupni samo određenim korisnicima ili grupama. Da biste im pristupili, čitali ih i postovali morate imati specijalnu autorizaciju koju vam mogu dodeliti administratori ili moderatori tog podforuma.
   Vrh
Zaštp ne mogu da glasam u anketi?
Samo registrovani korisnici mogu glasati u anketama. Ukoliko se jeste registrovali i ipak ne možete da glasata, moguće je da nemate odgovarajuća korisnička prava.
   Vrh
Zašto ne mogu da prikačim fajl uz moj post?
Mogućnost dodavanja fajlova uz post se reguliše na nivout podforuma i na nivou grupe korisnika. Moguće je da je administracija zabranila kačenje fajlova uz post na tom podforumu na kom pišete, ili je ta opcija dozvoljena samo određenoj grupi korisnika. Kontaktirajte naš administracioni tim ukoliko niste sigurni zbog čega vam ova opcija nije dostupna.
   Vrh
Zašto sam dobio upozorenje?
Ukoliko administrator sajta primeti da ste prekršili neko od pravila rada foruma, mogu vam uputiti upozorenje i time vam skrenuti pažnju na pravilink sajta kojeg bi trebalo da se pridržavate.
   Vrh
Kako mogu da prijavim nečiji post moderatoru?
Da biste prijavili nečiji post moderatoru, potrebno je da odete na taj post i u uglu ćete videti dugme za prijavljivanje posta. Klikom na dugme proći ćete kroz korake neophodne za prijavljivanje nečijeg posta.
   Vrh
Čemu služi opcija "Sačuvaj Nacrt" prilikom pisanja posta?
Ova opcija vam omogućava da napisanu poruku sačuvate kako biste je dovršili i postavili kasnije. Da biste je ponogo učitali, ulogujte se na svoj Korisnički Kontrolni panel i ispratite uputstva koja su vam prikazana tamo.
   Vrh
Zašto moj post mora da bude odobren?
Administratori mogu odlučiti da se za neke podforume poruke moraju prvo nadgledati pre nego budu postavljene. Takođe. moguće je da je vaš nalog postavljen u grupu korisnika čiji postovi se moraju pregledati pre postavljanja. Kontaktirajte naš administracioni tim ukoliko želite da saznate šta je tačno u pitanju.
   Vrh

Formatiranje i forumske teme

Šta je BBCode?
BBCode je specijalna implementacija HTML koda koju možete koristiti prilikom pisanja vaših postova kako bi ih bolje i preglednije formatirali. Za više informacija kako da koristite BBCode ispratite uputstvo koje možete videti na stranici prilikom pisanja posta.
   Vrh
Mogu li da koristim HTML?
Ne, pisanje i renderovanje HTML koda u sklopu vašeg posta nije moguće. Formatiranje posta možete odraditi pisanjem BBCode-a.
   Vrh
Šta su emotikoni?
Emotikoni su male grafičke sličice koje se mogu koristiti u postovima da biste izrazili neki vid raspoloženja, na primer :) znači srećno, a :( znači tužno. Listu dostupnih emotikona možete videti na stranici za postovanje.
   Vrh
Mogu li da prikažem slike unutar svog posta?
Da, slike mogu biti prikazane u vašim postovima. To možete učiniti ili tako što ćete sliku dodati kao prikačen fajl vašem postu, ili tako što ćete je postaviti negde na nekom od javnih servisa na Internetu i link do nje prekopirati u svoj post. Sliku ne možete linkovati ako se nalazi na vašem ličnom kompjuteru, niti ako se nalazi na Internetu, ali na stranici koja je vidljiva iza nekog vida autentifikacije (recimo vaš e-mail inbox). Da biste prikazali sliku u postu koristite BBCode [img] tag.
   Vrh
Šta su globalna obaveštenja?
Globalna obaveštenja sadrže važne informacije i trebalo bi da ih redovno čitate. Globalno obaveštenje će se pojaviti na vrhu svakog podforuma kao i u vašem Korisničkom Kontrolnom Panelu.
   Vrh
Šta su objave?
Objave često sadrže bitne informacije za podforum koji trenutno posećujete i trebalo bi da ih pročitate. Objave se prikazuju na vrhu stranice svakog podforuma na kom su postavljene.
   Vrh
Šta su lepljive teme?
Lepljive teme se prikazuju ispod obaveštenja i objava u svakom podforumu, i to samo na prvoj stranici. Često umeju biti dosta bitne ili vrlo popularne, tako da preporučujemo da ih pročitate.
   Vrh
Šta su zaključane teme?
Teme mogu biti zaključane kada ih moderator ili administrator zaključa. Ne možete postovati više ništa na zaključanu temu, niti možete glasati u njihovim anketama. Teme se zaključavaju iz više razloga, najčešći razlog je to što je rasprava u datoj temi došla do kraja i nema više ništa dalje da se diskutuje.
   Vrh

Korisničke uloge i prava

Šta su administratori?
Administratori su ljudi zaduženi za najveći nivo kontrole celog foruma. Oni imaju ovlašćenja putem kojih mogu podešavati opcije foruma, dozvole korisnika, banovati korisnike, kreirati grupe korisnika ili moderatora, itd. Takođe, oni imaju sva moderatorska ovlašćenja na svim podforumima.
   Vrh
Šta su moderatori?
Moderatori su ljudi čije zaduženje je da svakodnevno nadgledaju rad podforuma. Oni imaju mogućnosti da izmene ili obrišu nečiji post, zaključaju ili podele teme na podforumima koje moderišu. Prostije rečeno, moderatori su ljudi koji sprečavaju korisnike da odu predaleko od rasprave zadate temom i da sankcionišu nekorektno ponašanje članova.
   Vrh
Šta su korisničke grupe?
Korisničke grupe su opcije putem kojih administratori grupišu korisnike. Svaki korisnik može pripadati većem broju grupa, i svakoj grupi se mogu pripisati određena prava i opcije foruma.
   Vrh
Kako da se priključim korisničkoj grupi?
Da biste se priključili određenoj korisničkoj grupi, kliknite na link u vašem Korisničkom Kontrolnom Panelu gde možete videti sve korisničke grupe. Nisu sve grupe otvorene za pristup, neke zahtevaju odobrenje, neke su zatvorene, a neke čak mogu imati i skriveno članstvo. Ukoliko je grupa otvorena možete joj pristupiti klikom na odgovarajuće dugme. Ukoliko članstvo u grupi zahteva odobrenje, možete ga zahtevati klikom na odgovarajuće dugme, a moderator grupe će vam odobriti članstvo, pri čemu vas može upitati zbog čega želite da se pridružite grupi.
   Vrh
Kako da postanem moderator korisničke grupe?
Kada se korisnička grupa kreira uobičajeno je da aministrator postavi moderatora za nju. Ukoliko ste zainteresovani za kreiranje korisničke grupe, potrebno je da kontaktirate administratora foruma putem privatne poruke.
   Vrh
Zašto su neke korisničke grupe prikazane drugačijom bojom?
Postoji opcija kojom administrator foruma dodeljuje različite boje različitim korisničkim grupama kako bi se lakše raspoznavali među sobom.
   Vrh
Šta je osnovna korisnička grupa”?
Ukoliko ste član više korisničkih grupa, vaša osnovna korisnička grupa određuje kojom bojom će biti ispisan vaš nadimak i koji rank će vam pisati ispod avatara.
   Vrh

Privatna komunikacija

Ne mogu da šaljem privatne poruke!
Postoje tri moguća razloga za ovo - niste se registrovali, tj. niste prijavljeni na forum, administrator foruma je ugasio opciju slanja privatnih poruka, ili je samo vama ukinuta ta opcija. Ukoliko je poslednje slučaj, kontaktirajte administratora da biste bili obavešteni zašto je to tako.
   Vrh
Često dobijam neželjene privatne poruke!
Možete blokirati korisnika tako da vam ne može više slati privatne poruke putem opcija u vašem Korisničkom Kontrolnom Panelu. Ukoliko primate uzmenirujuće i zloupotrebne privatne poruke od nekog člana, molimo vas da to prijavite administraciji foruma kako bi reagovali i sprečili datog korisnika da dalje uznemirava ostale članove.
   Vrh
Primio sam uznemirujuću ili SPAM poruku od člana foruma!
Žao nam je zbog toga. Forumski softver sadrži pojedine mehanizme kojim pokušava da predupredi korisnike koji šalju takve poruke. Molimo vas pošaljite administratoru foruma celu kopiju poruke koju ste primili, veoma je bitno da u nju uključite i zaglavlje sa podacima o pošiljaocu. Nakon toga administracioni tim može sankcionisati tog korisnika i sprečiti ga da nastavi sa slanjem.
   Vrh

Prijatelji i neprijatelji

Šta su lite prijatelja i neprijatelja?
Ove liste možete koristiti da biste organizovali svoju evidenciju članova foruma. Članovi koji se nalaze na vašoj listi prijatelja će biti prikazani u vašem Korisničkom Kontrolnom Panelu tako da im možete lako i jednostavno pristupiti da vidite njihov online status ili da im pošaljete poruku. Ukoliko dodate korisnika na vašu listu neprijatelja njihovi postovi vam neće biti vidljivi.
   Vrh
Kako mogu da dodam/uklonim korisnika iz moje liste prijatelja/neprijatelja?
Korisnika možete dodati na vašu listu na dva načina. Pregledom profila svakog korisnika naći ćete linkove putem kojih tog korisnika možete pridružiti vašim listama. Dodatno, kroz vaš Korisnički Kontrolni Panel možete direktno dodati korisnika unosom njegovog imena. Na istoj stranici možete i ukloniti korisnika iz liste klikom na odgovarajući link.
   Vrh

Pretraga foruma

Kako mogu da nađem nešto na forumu?
Unosom ključnih reči u polje za pretragu koje se nalazi u zaglavlju svake stranice, pored vašeg korisničkog imena.
   Vrh
Zašto moja pretraga ne vraća nikakve rezultate?
Vaše ključne reči su verovatno previše uopštene i neodređene tako da se ne mogu jasno identifikovati u traženim temama/postovima. Budite precizniji i koristite opcije ponuđene kroz naprednu pretragu.
   Vrh
Zašto moja pretraga prikazuje praznu stranicu!?
Vaše ključne reči rezultovale su prevelikim brojem stranica koje server nije mogao da obradi. Koristite opciju napredne pretrage i budite precizniji prilikom odabira opcija i ključnih reči za pretragu.
   Vrh
Kako da pretražim korisnike?
Idite na stranicu “Članovi” kojom možete pristupiti iz menija u zaglavlju, i kliknite na “Pronađi člana” i ispratite uputstva za pretragu.
   Vrh
Kako mogu da pronađem moje teme i postove?
Vaše postove možete videti klikom na opciju “Prikaži moje postove” u vašem Korisničkom Kontrolnom Panelu ili na vašoj profilnoj stranici. Da biste pretražili vaše teme koristite opciju napredne pretrage i unesite kao uslov pretrage sebe kao autora teme.
   Vrh

Praćenje tema i beleške

Koja je razlika između beleški i praćenja teme?
Pravljenje belešle na forumu je jako slično pravljenju beleške u vašem web pretraživaču. Niste obavešteni notifikacijom kad bude promena na temi, ali se uvek možete vratiti na nju brzim klikom na link. Za razliku od toga, prijavom na praćenje teme dobijaćete notifikacije svaki put kada bude novih postova na toj temi.
   Vrh
Kako da se prijavim da pratim određene podforume ili teme?
Da biste se prijavili na ceo podforum potrebno je da uđete u taj podforum i kliknete na link za praćenje podforuma. Da biste se prijavili na praćenje teme možete ili da postujete na toj temi i tom prilikom obeležite opciju za praćenje, ili možete to da uradite na samoj stranici teme klikom na odgovarajući link.
   Vrh
Kako da se odjavim od praćenja temi i podforuma?
Da biste se odjavili potrebno je da odete u vaš Korisnički Kontrolni Panel, otvorite izlistane vaše prijave i tu klikom na određeni link ukinete prijavu.
   Vrh

Priključeni fajlovi

Koje fajlove mogu da prikačim na svoje postove?
Na svoje postove možete prikačiti slike, audio i video zapise.
   Vrh
Kako da pronađem sve moje priključene fajlove?
Da biste pronašli listu vaših fajlova prikačenih na postove otvorite vaš Korisnički Kontrolni Panel i pratite linkove do stranice sa izlistanim fajlovima.
   Vrh
Danas je Čet Apr 09, 2020 4:12 pm